Ząbkowice Śląskie, wystawa Marc Chagall – Biblia Stary Testament

Nasze fotograficzne reportaże z ciekawych wydarzeń kulturalnych, a także ważnych pod względem historycznym

Ząbkowice Śląskie, wystawa Marc Chagall – Biblia Stary Testament

Postautor: Karolina Kot » czwartek 05 wrz 2024, 00:38

W dniu 4 sierpnia 2024 roku, w Galerii przy Cerkwi w Ząbkowicach Śląskich, znajdującej się przy ulicy Kłodzkiej 6, w dawnym, średniowiecznym kościele pod wezwaniem św. Jerzego, obecnie funkcjonującym jako cerkiew prawosławna, odbyło się uroczyste otwarcie wystawy prac Marca Chagalla. Nie było mnie na nim z powodu choroby, co wywołało pewien niepokój wśród sąsiadów z mojej kamienicy, którzy wiedzą, że takich wydarzeń staram się nie odpuszczać.
Wystawę odwiedziłam dopiero w ostatnim planowym dniu jej otwarcia, ale dowiedziałam się, że jej prezentację przedłużono do połowy września, więc turyści i mieszkańcy wciąż mają szansę na jej obejrzenie.
A naprawdę warto!

„Od wczesnej młodości fascynowała mnie Biblia. Zawsze wydawało mi się, że jest to
największe źródło poezji wszech czasów. Od tego czasu szukam tej refleksji w życiu i w
sztuce. Biblia jest jak echo natury i tę tajemnicę starałem się przekazać”.
~Marc Chagall
Marc Chagall był artystą, którego pełne, wyniosłe i ponadczasowe prace sprawiły, że jego
nazwisko znalazło się na czele świata sztuki, a tematyka jego kompozycji rozciągała się od
odniesień do romansów po Biblię.
Pod wieloletnim wpływem religii, wiosną 1931 roku, Marc Chagall udał się do Ziemi Świętej,
co stało się doświadczeniem zmieniającym jego życie zarówno pod względem duchowym,
jak i twórczym. Jako jeden z owoców tej podróży powstała seria zatytułowana „Rysunki do
Biblii” składająca się z 24 kolorowych litografii ilustrujących opowieści biblijne.

Źródło: Ząbkowickie Centrum Kultury i Turystyki

Marc Chagall, malarz i grafik żydowskiego pochodzenia, to jeden z najważniejszych przedstawicieli awangardy XX wieku. Urodził się 7 lipca 1887 r. na Peskowatce, ubogim przedmieściu Witebska, jako najstarszy z dziewięciorga dzieci pobożnej, żydowskiej rodziny. Korzenie Marca Chagalla miały olbrzymi wpływ na ukształtowanie się drogi twórczej. Przyszły malarz zachował w wyobraźni małomiasteczkowe widoki, które będą nieustannie powracać na jego płótnach, ilustracjach czy witrażach. W przypadku Chagalla trudno mówić o jednym konkretnym stylu malarskim. Jak twierdził sam artysta: „Nie wierzę, żeby teorie naukowe były dobre dla sztuki. Impresjonizm czy kubizm są mi zupełnie obce. Sztuka to przede wszystkim stan duszy”.

W dziełach Marca Chagalla fantazja łączy się z realizmem, żydowski folklor z paryską awangardą, a Wschód z Zachodem. Jednak niewątpliwie, na większości odbiorców największe wrażenie robią żywe, wspaniale dobrane kolory.

Źródło

Podczas wizyty w Galerii koniecznie trzeba zajrzeć także do księgi pamiątkowej, a najlepiej - pozostawić w niej swój podpis.
Załączniki
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (1).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (1).jpg (111.93 KiB) Przejrzano 460 razy
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (2).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (2).jpg (79.44 KiB) Przejrzano 460 razy
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (3).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (3).jpg (74.65 KiB) Przejrzano 460 razy
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (4).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (4).jpg (83.88 KiB) Przejrzano 460 razy
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (5).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (5).jpg (68.06 KiB) Przejrzano 460 razy
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (6).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (6).jpg (72.61 KiB) Przejrzano 460 razy
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (7).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (7).jpg (62.23 KiB) Przejrzano 460 razy
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (8).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (8).jpg (60.6 KiB) Przejrzano 460 razy
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (9).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (9).jpg (93.38 KiB) Przejrzano 460 razy
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (11).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (11).jpg (62.98 KiB) Przejrzano 460 razy
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (10).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (10).jpg (63.39 KiB) Przejrzano 460 razy
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (12).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (12).jpg (65 KiB) Przejrzano 460 razy
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (13).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (13).jpg (50.9 KiB) Przejrzano 460 razy
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (14).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (14).jpg (70.6 KiB) Przejrzano 460 razy
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (15).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (15).jpg (68.74 KiB) Przejrzano 460 razy
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (16).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (16).jpg (65.07 KiB) Przejrzano 460 razy
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (17).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (17).jpg (74.66 KiB) Przejrzano 460 razy
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (18).jpg
Chagall w Ząbkowicach Śląskich (18).jpg (23.48 KiB) Przejrzano 460 razy
"Wiele zabytków przeszłości, co jeszcze wczoraj istniały, jutro zniknie bezpowrotnie. (...) Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać..."

phpbb 3.1 styles demo

Wróć do „Fotoreportaże”