Wystawę odwiedziłam dopiero w ostatnim planowym dniu jej otwarcia, ale dowiedziałam się, że jej prezentację przedłużono do połowy września, więc turyści i mieszkańcy wciąż mają szansę na jej obejrzenie.
A naprawdę warto!
„Od wczesnej młodości fascynowała mnie Biblia. Zawsze wydawało mi się, że jest to
największe źródło poezji wszech czasów. Od tego czasu szukam tej refleksji w życiu i w
sztuce. Biblia jest jak echo natury i tę tajemnicę starałem się przekazać”.
~Marc Chagall
Marc Chagall był artystą, którego pełne, wyniosłe i ponadczasowe prace sprawiły, że jego
nazwisko znalazło się na czele świata sztuki, a tematyka jego kompozycji rozciągała się od
odniesień do romansów po Biblię.
Pod wieloletnim wpływem religii, wiosną 1931 roku, Marc Chagall udał się do Ziemi Świętej,
co stało się doświadczeniem zmieniającym jego życie zarówno pod względem duchowym,
jak i twórczym. Jako jeden z owoców tej podróży powstała seria zatytułowana „Rysunki do
Biblii” składająca się z 24 kolorowych litografii ilustrujących opowieści biblijne.
Źródło: Ząbkowickie Centrum Kultury i Turystyki
Marc Chagall, malarz i grafik żydowskiego pochodzenia, to jeden z najważniejszych przedstawicieli awangardy XX wieku. Urodził się 7 lipca 1887 r. na Peskowatce, ubogim przedmieściu Witebska, jako najstarszy z dziewięciorga dzieci pobożnej, żydowskiej rodziny. Korzenie Marca Chagalla miały olbrzymi wpływ na ukształtowanie się drogi twórczej. Przyszły malarz zachował w wyobraźni małomiasteczkowe widoki, które będą nieustannie powracać na jego płótnach, ilustracjach czy witrażach. W przypadku Chagalla trudno mówić o jednym konkretnym stylu malarskim. Jak twierdził sam artysta: „Nie wierzę, żeby teorie naukowe były dobre dla sztuki. Impresjonizm czy kubizm są mi zupełnie obce. Sztuka to przede wszystkim stan duszy”.
W dziełach Marca Chagalla fantazja łączy się z realizmem, żydowski folklor z paryską awangardą, a Wschód z Zachodem. Jednak niewątpliwie, na większości odbiorców największe wrażenie robią żywe, wspaniale dobrane kolory.
Źródło
Podczas wizyty w Galerii koniecznie trzeba zajrzeć także do księgi pamiątkowej, a najlepiej - pozostawić w niej swój podpis.