Bardo - grób żołnierza z II Wojny Światowej (?)

Bardo - grób żołnierza z II Wojny Światowej (?)

Postautor: Karolina Kot » piątek 22 lis 2024, 01:02

Na cmentarzu w Bardzie (Wartha), ogromnie ciekawej miejscowości, położonej w powiecie ząbkowickim, natrafiłam na ciekawą, drewnianą tabliczkę epitafijną.
Znajduje się ona prawdopodobnie in situ, czyli na właściwym grobie (w Bardzie nie jest to takie oczywiste gdyż z wiele poniemieckich nagrobków usunięto, a z części wykonano lapidarium pod cmentarnym murem).

Na nagrobku zostały wymienione dwie osoby z rodziny Geisler, być może ojciec i syn.
Starszy z nich, Gotthard, zmarł w roku 1938.
Mnie zaintrygowało epitafium tego młodszego: Johannes Geisler zmarł w wieku 21 lat w dniu 11 marca 1945. Pod jego imieniem rzeźbiarz wyrył nieduży znak Krzyża Żelaznego, co mogłoby sugerować, że Johannes był żołnierzem.
Nic o tej osobie nie wiem, nie znam okoliczności jej śmierci, mam tylko tę zachowaną do dziś tablicę na cmentarzu.
Może wspólnymi siłami uda się rozwikłać zagadkę śmierci Johannesa i wyjaśnić, czy jest to jego rzeczywisty grób, czy może symboliczne miejsce pochówku.

Zdjęcia wykonałam w sierpniu 2024 roku.
Załączniki
Drewniane epitafium z Barda (1).jpg
Drewniane epitafium z Barda (1).jpg (107.87 KiB) Przejrzano 216 razy
Drewniane epitafium z Barda (3).jpg
Drewniane epitafium z Barda (3).jpg (174.58 KiB) Przejrzano 216 razy
Drewniane epitafium z Barda (2).jpg
Drewniane epitafium z Barda (2).jpg (153.33 KiB) Przejrzano 216 razy
Drewniane epitafium z Barda (5).jpg
Drewniane epitafium z Barda (5).jpg (166.26 KiB) Przejrzano 216 razy
Drewniane epitafium z Barda (4).jpg
Drewniane epitafium z Barda (4).jpg (151.94 KiB) Przejrzano 216 razy
Drewniane epitafium z Barda (6).jpg
Drewniane epitafium z Barda (6).jpg (125.34 KiB) Przejrzano 216 razy
"Wiele zabytków przeszłości, co jeszcze wczoraj istniały, jutro zniknie bezpowrotnie. (...) Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać..."

phpbb 3.1 styles demo

Wróć do „Województwo dolnośląskie”