Na archiwalnych mapach miejsce to nazwane jest Pfarr Berg (Farskie Wzgórze?) i nie ma na nim zaznaczonego niczego, oprócz drzew. Ot, pagórek jakich wiele w okolicy.
Jednak którejś nocy, kiedy przeglądałam mapy okolic Ząbkowic, wydane w latach 50. XX wieku, rzucił mi się w oczy mały symbol pomnika, naniesiony właśnie w tym miejscu.
Oczywiście postanowiłam to sprawdzić.
Jakaż była moja radość, gdy się okazało, że na szczycie, wśród drzew, stoi sobie w najlepsze duży, kamienny głaz z niemieckim napisem "DEN KAMERADEN" czyli "Towarzysze".
Nie posiada on żadnych innych zdobień, nie doszukałam się znaku Żelaznego Krzyża czy innych symboli. Jedynie na tylnej ścianie, tuż nad ziemią, widnieją słabo czytelne litery (muszę wrócić z kredą).
Jakich wydarzeń dotyczy ten głaz?
Miałam nadzieję, że kamień ustawiono dla upamiętnienia poległych w I Wojnie Światowej, bo w Brodziszowie brak takiego pomnika (ale nie zaglądałam jeszcze do kościoła). Kto wie jednak, czy pomnik ten nie jest związany z późniejszymi zawirowaniami historii.
Gdyby ktoś dotarł do informacji o tym zaskakującym miejscu, o którego istnieniu - chociaż praktycznie widzę go z okna - nie miałam pojęcia, bardzo proszę o uzupełnienie wątku.
Zdjęcia wykonałam w maju 2026 roku.