Na północnym krańcu miejscowości Chałupki (Neuhaus), położonej w powiecie ząbkowickim, w gminie Kamieniec Ząbkowicki, na naturalnie obronnym cyplu o urwistych ścianach, wznoszących się ponad wodami Lubnowskiego Potoku, znajduje się miejsce, które już od dawna zwracało moją uwagę. Wypatrzyłam je na LIDARze Geoportalu. Obiecywałam sobie wdrapać się na górę i sprawdzić ten obiekt ilekroć pojawiałam się w okolicach Paczkowa.
Wreszcie się udało pewnego krótkiego, listopadowego dnia.
I wydaje mi się, że się nie pomyliłam.
Tam naprawdę było fortalicium.
Wzniesiony na końcu cypla majdan zapewne mieścił wieżę obserwacyjno - obronną, wszak u jego podnóża biegł ostrą serpentyną ważny szlak łączący Ziębice i Paczków. A widok z góry jest rozległy: na Jeseniki, na dolinę Nysy Kłodzkiej i w drugą stronę - na Ziębice.
Dalsza, wschodnia część opisywanego obiektu zapewne była podgrodziem użytkowym. Całość kończył czytelny do dziś wał i sucha fosa, odcinająca kompleks od łatwo dostępnego zaplecza.
A na dobitkę, w ramach potwierdzenia, udało mi się znaleźć dwa fragmenty ceramiki. I to w zapadającym zmroku!
Nie mam pojęcia, czy archeolodzy wiedzą o tym miejscu. Raczej tak, bo wątpię, by w erze LIDARa nikt nie zwrócił uwagi na ten charakterystyczny cypel.
Ale NID i AZP w każdym razie milczą o tym miejscu.
No i tak na chłopski rozum biorąc: skoro w Chałupkach jest "Castrum Novum" LINK to gdzieś w pobliżu powinno być także "Castrum Starum", no nie?