Ceska Lipa - Muzeum rejonu wydobycia uranu

Ceska Lipa - Muzeum rejonu wydobycia uranu

Postautor: geruda » poniedziałek 26 sie 2024, 02:02

Museum and Gallery od National history and Geography, muzeum w Czeskiej Lipce.
Muzeum posiada przebogatą kolekcję wypchanych zwierząt, muszli, skorupiaków, kręgowców.
Kolejne ekspozycje poświęcone są niezwykłej historii geologicznej rejonu. Gdzie z pradawnych piaskowców wyłoniły się wulkany i ukształtowały niezwykły krajobraz tego rejonu. Polecam odwiedzić "Pańską skałę".
W podziemiach muzeum jest zrekonstruowany fragment chodnika kopalni, jednej z okolicznych kopalń uranu.

Początki głębokiego wydobycia na tym terenie datuje się na rok 1965, kiedy istniały kopalnie Jáchymovské
Eksploatacja kopalni i szczytowa działalność górnicza (1975–1989)
Wzrost wydobycia trwał jeszcze w latach 80. XX w. w związku z rozbudową południowej części obszaru górniczego. Za absolutny szczyt wydobycia można uznać rok 1988, kiedy to w obu kopalniach Hamer (w tym w Křižany I) wydobyto 912 950 ton rudy.
Na początku 1995 roku dokonano oczyszczenia kopalni Hamer z materiałów i urządzeń. W latach 2001-2003 miało miejsce także kontrolowane zalanie terenów kopalni, podczas którego wykorzystano 4,7 mln. m3 wody. Wody gruntowe powinny powrócić do pierwotnego poziomu do roku 2020. W roku 2015 zakończono likwidację wszystkich obiektów powierzchniowych.
Z ciekawostek w rejonie oprócz metod górniczych do pozyskiwania uranu zastosowano poczynając od 1967 roku eksperyment z podziemnym ługowaniem uranu odwiertami z powierzchni, tzw. hydrochemicznym wydobyciem uranu. Jej zasada polega na wtłaczaniu silnie kwaśnych roztworów do zatkanych odwiertów, natomiast osłony (puste rurki z tworzywa sztucznego wzmacniające ściany odwiertów) przerywane są jedynie w miejscu występowania złóż rud uranu. Silnie kwaśne roztwory wchodzą zatem w bezpośredni kontakt z rudą uranową, w której krążą, rozpuszczają uran, który jest pompowany na powierzchnię w postaci kwaśnych odcieków z innych odwiertów. Uran wytrąca się z odcieków i jest gotowy do dalszego przetwarzania.
Wraz z wydobyciem w okolicach Stráž pod Ralskem zaczęły narastać różne trudności techniczne i ekologiczne związane z eksploatacją. Pompowanie wód kopalnianych zagroziło reżimowi hydrodynamicznemu wód gruntowych w sąsiedniej kopalni hydrochemicznej, natomiast do korytarzy kopalni w szybach Hamera zaczęły przedostawać się kwaśne roztwory z górnictwa hydrochemicznego. W tym czasie w okolicach Stráža pod Ralskem pojawiło się pierwsze zanieczyszczenie wód gruntowych.
Obecnie rejon wydobycia i przetwarzania uranu jest poddawany rekultywacji na co przeznaczane są miliardy koron.
Załączniki
1724629667067.jpg
1724629667067.jpg (53.18 KiB) Przejrzano 574 razy
1724629698426.jpg
1724629698426.jpg (135.7 KiB) Przejrzano 574 razy
1724629647601.jpg
1724629647601.jpg (167.49 KiB) Przejrzano 574 razy

Re: Ceska Lipa - Muzeum rejonu wydobycia uranu

Postautor: smar » poniedziałek 26 sie 2024, 09:14

geruda pisze:...Uran wytrąca się z odcieków i jest gotowy do dalszego przetwarzania...

Zainteresował mnie ten "żółty kołacz" (angielski "yellow cake") - koncentrat związków uranu który był zapewne końcowym produktem. Wcześniej z tych "kwaśnych roztworów" strącano żółty (a jakże! ;) ) uranian sodu który do dalszego przerobu mógł być rozpuszczany np. w roztworze węglanu amonu. Stąd może ten tytuł: "diuranat amonny" co domyślam się że znaczy po polsku "uranian(ew. dwuuranian) amonowy"?

ps. czy na pierwszej fotce są prezentowane związki/minerały uranu fluoryzujące w świetle ultrafioletowym?

Postautor: geruda » środa 28 sie 2024, 22:44

Tak, dokładnie. Kiedyś w Krakowie było muzeum PAN na Sebastiana, tam kolekcja minerałów fluorozujących była tak na oko z 5 razy większa.
Czy dobrze zrozumiałem, że do przerobu rudy uranu używa się proszku do pieczenia?

Postautor: Karolina Kot » środa 28 sie 2024, 23:22

geruda pisze:Kiedyś w Krakowie było muzeum PAN na Sebastiana :arrow: Kraków - Muzeum Przyrodnicze PAN

I przysięgam, że nigdy w życiu nie użyłam proszku do pieczenia i nie mam pojęcia, co on tak naprawdę robi temu ciastu.
"Wiele zabytków przeszłości, co jeszcze wczoraj istniały, jutro zniknie bezpowrotnie. (...) Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać..."

Postautor: smar » czwartek 29 sie 2024, 09:11

geruda pisze:Czy dobrze zrozumiałem, że do przerobu rudy uranu używa się proszku do pieczenia?

Można i tak to ująć :mrgreen:

Postautor: smar » czwartek 29 sie 2024, 09:13

Karolina Kot pisze:... i nie mam pojęcia, co on tak naprawdę robi temu ciastu.

Nie żartuj ;)
A Muzeum bardzo ciekawe, trzeba by je kiedyś odwiedzić. Przypomina mi Muzeum Historii Naturalnej w Londynie - z zachowaniem odpowiednich proporcji oczywiście ;)

Postautor: geruda » czwartek 29 sie 2024, 23:44

Żeby jeszcze bardziej zachęcić do odwiedzenia południowych somsiadów, to niedaleko Lipki jest mały warsztat szklarski. Spory ogród i pobliski kościół są przerobione na galerię. Na ile zrozumiałem czeski, albo tworzą że szkła uranowego, albo mają tylko gotowe eksponaty.
Niemniej można wziąć udział w dmuchaniu szkła, paleta kolorów jest ogromna.

Zdjęcia z kościółka.
Co do uranu, jeden z przewodników twierdził że całe zapotrzebowanie Czeskich elektrowni jest zapewniane przez Rosjan. Może prawda może nie. Czeska firma podpisała kontrakt na wydobycie uranu w Kazachstanie.
Załączniki
1724966976532.jpg
1724966976532.jpg (115.14 KiB) Przejrzano 479 razy
1724967438399.jpg
1724967438399.jpg (218.23 KiB) Przejrzano 479 razy

Postautor: smar » piątek 30 sie 2024, 17:48

geruda pisze:Co do uranu, jeden z przewodników twierdził że całe zapotrzebowanie Czeskich elektrowni jest zapewniane przez Rosjan. Może prawda może nie. Czeska firma podpisała kontrakt na wydobycie uranu w Kazachstanie.

To przez Rosjan czy przez Kazachów? :mrgreen: Poza tym nawet jak masz uran to jeszcze nie znaczy że produkujesz paliwo jądrowe! Przecież Czechy nie mają zakładów wzbogacania uranu i z pewnością dopóki uran wydobywali u siebie to wszystko wysyłali do ZSRR.
A poważnie to wątpię. Czesi mają elektrownie w Dukovanach i Temelinie. W Dukovanach reaktory są jeszcze radzieckie typu WWER i na początku z pewnością pracowały na radzieckim paliwie ale jak kilkanaście lat temu zwiedzałem tamtejszy ośrodek informacyjny (teoretycznie nazywało się to zwiedzaniem elektrowni jądrowej :mrgreen: ) to chwalili się że przeszli na nowy typ prętów paliwowych co pozwoliło im wydłużyć ich cykl wymiany. Nie spytałem niestety skąd te pręty biorą :(
Elektrownia w Temelinie też z reaktorami WWER tylko mocniejszymi, nowocześniejszymi i później uruchomionymi (czyli już nie radzieckie a raczej rosyjskie) - może od razu startowali na nowocześniejszym paliwie?

ps. Udało mi się znaleźć jakieś fotki z Dukovan. Przedstawiają one konstrukcję pakietu prętów paliwowych z kontrolnymi, model jak rozmieszczone są pakiety w reaktorze i przekrój czynnej części reaktora w skali 1:1

100_4921.JPG
100_4921.JPG (274.84 KiB) Przejrzano 443 razy

100_4922.JPG
100_4922.JPG (250.29 KiB) Przejrzano 443 razy

100_4923.JPG
100_4923.JPG (289.02 KiB) Przejrzano 443 razy

phpbb 3.1 styles demo

Wróć do „Zagraniczne muzea”