Postautor: Franek D. » piątek 07 paź 2016, 17:05
W tym młynie bardzo łatwo jest zrozumieć cały proces produkcji mąki.
Jego maszyneria wcale nie jest duża. Składa się z 3 części: mlewnika, pytla i sortownika.
W drewnianej obudowie mlewnika umieszczone są dwa kamienie młyńskie o średnicy po 90 cm: dolny cieńszy i nieruchomy – leżak oraz górny, grubszy i obracający się – biegun. Pomiędzy kamieniami młyńskimi znajduje się niewielka przerwa, regulowana w zależności od grubości przemiału. Ziarno wsypywane jest do umieszczonego nad mlewnikiem kosza, skąd potrząsane, przemieszcza się stopniowo do otworu w górnym kamieniu - oka bieguna.
W skrzyni pytla zawieszony jest pod ukosem długi na 2,5 m wełniany rękaw. Trzepiący się rękaw przesiewał mąkę oddzielając ją od grubszych kawałków. Dalszą, podobną rolę spełnia sortownik, oddzielający mąkę razową od otrąb przeznaczonych na paszę.
Można tu zobaczyć wszystko od początku, czyli od puszczenia koła w ruch...
-
Załączniki
-
- Młyn Boronia - 2a.JPG (114.58 KiB) Przejrzano 15613 razy
-
- Młyn Boronia - 1a.JPG (125.65 KiB) Przejrzano 15613 razy
-
- Młyn Boronia - 5a.JPG (104.18 KiB) Przejrzano 15613 razy
-
- Młyn Boronia - 3a.JPG (113.84 KiB) Przejrzano 15613 razy
-
- Młyn Boronia - 4a.JPG (104.81 KiB) Przejrzano 15613 razy
-
- Młyn Boronia - 10a.JPG (116.51 KiB) Przejrzano 15613 razy
-
- Młyn Boronia - 6a.JPG (120.77 KiB) Przejrzano 15613 razy
-
- Młyn Boronia - 7a.JPG (115.33 KiB) Przejrzano 15613 razy
-
- Młyn Boronia - 8a.JPG (124.99 KiB) Przejrzano 15613 razy
-
- Młyn Boronia - 9a.JPG (127.94 KiB) Przejrzano 15613 razy